torsdag 14. februar 2013

Lasagne oppskrift

Lasagne uten hest! Eller med hest om du skulle ønske det!

Hi! I'm your meal for the day!

I disse hestekjøtttider kan det være vanskelig å nyte en lasagne i fred og mak! Men frykt ikke! Her skal du få en oppskrift eller to der du vet nøyaktig hva du har i lasagnen! 

Husk å les hele oppskrifta før du begynner, så slipper du å stresse eller bli overraska!


Før vi begynner må du ha disse varene innomhus:
Bokstomat (hakket)
Tomatpure
1 Løk
3-4 båter Hvitløk
Oregano/Timian eller Basilikum (tørka eller fersk, same shit, different volumes)
Balsamikoeddik (dette er et must for alle som liker tomatiserte retter eller kunne tenkt seg å lage deilige dressinger)
Soltørkede tomater (dette er valgfritt, men jeg liker å ha litt ekstra tomatsmak med. Skikkelig tørkede tomater, som ikke ligger i lake kan legges et kvarter i noe eddik og vann for å bli mjuk)

Hvitsaus: (selvsagt kan du lage denne fra pose, men den er utrolig enkel å lage når du først lærer det)
Melk
Mel
Smør
Muskatnøtt (enten hel eller kverna, same shit, different volumes)
Ost (helst parmesan, men hvitost funker det og, mildere smak osv osv.)

Til slutt:
Kjøttdeig (of your choice!!)
Olje og det du trenger til din stekepanne/gryte
Pastaplater (du kan faktisk bruke vanlig pasta også, og sånn rørpasta kan være lurt å koke først)
Hvitost (kan også bruke cottage cheese (din helsefrikfaan) eller ost av eget ønske)

Kjøttsaus:
Stek kjøttdeig, ha i hakket løk og hvitløk (ikke svi løken, den skal være litt gjennomsiktig, da er den ferdig)
Sleng oppi bokstomaten. Bokstomaten kan være plommetomat, perletomat, vanlig tomat, tilsatt diverse smaker osv osv, smak og beeeehaaaag som de sier. Ha litt vann oppi boksen, et par-tre desiliter, og sleng dette oppi også, da får du skylt boksen, og får med deg alt av tomatsausen som er i boksen.

Ta oppi ei skjei eller to med tomatpure. Sleng oppi den hakka soltørka tomaten. Rør i litt balsamikoeddik, noen skvett eller mer av den smaker fortreffelig (da får du balansert den syrlige tomaten, og samtidig tilsetter du litt syre i form av eddiken. Evt kan du erstatte dette med litt sitron/mateddik og en teskje med sukker! Ha til slutt i litt salt og pepper og krydder av ditt ønske. La dette stå og småkoke mens du begynner på hvitsausen.

Hvitsaus er utrolig simpelt å lage, men du må være tålmodig, her snakker vi mel, melk og smør, tre ting som kan sette en forferdelig smak på maten om det blir brent! Melk svir seg, mel svir seg og lukter/smaker helt jævlig, og smør kan bli helt brunt (da får man jo ikke den deilige hvite fargen).
Step one: Ta en stor skjei med smør, la den smelte i kasserollen. Hiv oppi mel og visp dette sammen med det smelta smøret. Om du ser at noe av melet fortsatt er glissent/flytende eller at det fortsatt er mye "ublandet" i kasserollen så juster enten med smør eller mel (jeg bruker vanligvis en stor skje med smør, og tre skjeer med mel).
Step two: Så heller du på en desiliter med melk. Fort! Sjekk trinn tre!
Step three: NB! Nå må du vispe som faan! Og det kommer til å tykne ganske kjapt, og når dette skjer og du føler at vispen blander tykk betong er det på tide med litt mere melk. Visp og la tykne, mere melk, visp og la tykne. Stopp når du er rundt 4 dl (to kopper kaffe) La dette få småkoke litt under omrøring. Kokkene sier at man koker ut melsmaken, og det stemmer ganske bra. Tilsett krydder (muskat og pepper om du ønsker det).
Step four: Ha så i 3-4 spiseskjeer med revet parmasan. Rør rundt til det er smelta. Ferdig med hvitsaus, eller bechamelsaus som det heter på matspråket! Øvelse gjør mester! Melk, mel og smør koster ikke så mye, men man kan selvsagt bli sliten i armen!

På tide å sette dette sammen! 
Stor form er best, dette er en familielasagne (frys ned lasagnen om du ikke klarer å spise opp alt da, og slutt å mas om at dette var en dårlig oppskrift for single!!!)
Begynn og avslutt med hvitsausen. Ha på litt kjøttdeigblanding, legg plater med pasta oppå, så hvitsaus, så kjøttdeigsaus, så pastaplater, ha så på resterende kjøttdeigsaus og resten av hvitsausen. Avslutt med å toppe med et lag ost.
200 grader midt i ovnen, 35 minutter, la den hvile i et par minutter etter at du har tatt den ut av ovnen.
I REPEAT: LA DEN HVILE! Plasma i ganen er ikke spesielt godt!!

TIPS: Bytt ut kjøttet med grønnsaker. Vi bruker av og til å ha med squash og auberginer i skiver. Auberginene må saltes før de stekes. En stor aubergin og en stor squash er nok! Ha de på et brett, salt de, du trenger ikke å dekke de med salt, men saltet trekker ut litt av det vannet som er i. La det virke en halvtime og så skyller du de i vann!
Stek squash og auberginer i panne til de er mjuke og gode. Her må du selvsagt lage tomatsaus og grønnsaker hver for seg!
Jeg har hørt at spinat skal også være godt, men har aldri prøvd!
There you go laddy! Håper det ikke vaar altfor vanskelig, og at maten smakte fortreffelig!


Tjuvlånt fra nettet (sue me!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar